top of page
  • Skribentens bildKvanne Natur, Hälsa & Coachning

Mindfulness börjar när du handlar


Har du någon gång funderat på hur många annonser, distraktioner eller oönskade meddelanden du ser eller hör på en enda dag? Reklam når dig på många sätt; tv, internet, telemarketing, skräppost, produktplacering i filmer, i tidningar, på skyltar, i bussar, bänkar, hissväggar, bensinpumpar och byggnader. Hur får reklam dig att känna? Triggar reklamen igång ett begär och lust även om du inte är i behov av varorna?


Under tiotusentals år i mänsklighetens historia visste vi inte när eller vart nästa måltid skulle komma i från. Detta kunde skapa rädsla, ångest och oro såklart. Människans hjärna är fortfarande densamma och många stora butiker nyttjar detta och har t ex erbjudande på skärmar i kombination med ett ”tidsbegränsat erbjudande” för att kicka igång rädslan eller oron om att vi inte vet om och när vi har mat på bordet - ”bäst att passa på att handla denna vara nu”. Vi kan lockas att köpa även om det inte är nödvändigt eller önskvärt.

Så när du shoppar, ta dig en stund att andas och titta med ”öppna fräscha ögon” på det överflöd och den variation som finns framför dig. Fråga dig själv: Hjälper de iögonfallande färgerna mig att göra ett val eller fyller det mig med rädsla för att mitt vanliga val inte är tillräckligt bra? Fyller sorten mig med en känsla av uppskattning för det överflöd som finns i livet eller fler det mig med rädsla för att varan jag väljer inte kommer vara helt rätt eller att jag behöver mer? Fyller reklamen mig med en rädsla i kroppen eller en ljus, levande, nyfiken och lycklig känsla? Att välja att bli mer uppmärksam när du handlar kan hjälpa dig att bli medveten om vilka miljöer som hjälper dig att känna dig säker på ditt val. Det skapar en trygghet inom dig själv och njutningen ökar av det du väljer att handla baserad på dina egna val - det vill säga ej av köpkraften av reklamen och budskapen som drivs av rädsla att det tar slut, att det brist på tillgång på varan och resurser för att köpa den senare.

Bli medveten om dina shoppingvanor, de känslor de upplever och varje köp hjälper dig bättre att förstå din lust att spendera.

Några tips:


1. Kom ihåg vad du ska handla

Ofta kommer vi ut med flera olika varor även om vi bara skulle handla en vara. Du kan hända att du behöver de varorna också, men om det inte är så; var lite nyfiken och upptäck varför du köper extra. Vad triggade igång mitt köpbeteende?


2. Shoppa i dina Zen stunder - inte när du är stressad, ej har ätit och har dåligt med tid

Handla bara när du har sinnesro. Och skulle det inte var möjligt, ta en kort paus innan du lämnar bilen eller går in i affären. Andas några långa djupa medvetna andetag, planera din shopping, hur länge du planerar att vara i affären och gå igenom listan du behöver. Detta sänker hjärtrytmen och rensar sinnet från kaos


3. Var närvarande

När du shoppar, var närvarande just i stunden och ge handlingen din fulla uppmärksamhet, istället för att tänka på vad du mer måste göra efter handlingen. Annars rusar du igenom handlingen och kommer glömma din avsikt och ge efter för distraktioner.


4. Fullt pris eller inte?

Om den enda anledningen till att du köper något på grund av rean, kommer det i slutändan kosta dig på lång sikt. När du lockas av ett köp, fråga dig själv om den var på fullt pris - skulle du köpa den då? Om inte, fråga dig själv om du verkligen behöver varan nu. Det är aldrig dåligt att spara pengar, men att köpa på rea saker för sakens skull - gör att mer pengar spenderas än vad som var tänkt.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page