top of page
  • Skribentens bildKvanne Natur, Hälsa & Coachning

Det är ok att inte vara ok!

Kvanne Natur och Hälsa uppmärksammar Världsdagen för psykisk hälsa som infaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992. Dagen är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

En av de svåraste frågorna att svara på när vi inte mår bra är ”hur mår du?” Beroende på vem som frågar, hur väl vi känner dem, var vi är - kommer vi att säga något annorlunda. Det är enkelt att bara släta över sitt eget mående och det som händer med oss genom att svara ”Åh, jag mår bra. Hur mår du?”. Vi nästan förväntar oss att svaret ska vara positivt. Kan du känna igen dig?


Men vad händer när vi har en dålig dag, vecka eller månad? När vi säger att saker är ”bra” och det inte är det, då fortsätter vi det negativa kulturella undvikandet av att prata om vår psykiska hälsa. När vi säger att vi är ok, men det inte riktigt är det överger vi vårt ”jag”. Genom att säga ”jag mår bra” säger vi till oss själva, att det vi verkligen känner inte är tillräckligt viktigt för att säga högt. Vi tar bort en möjlighet att få kontakt och få stöd från en annan medmänniska.

Vi upprätthåller den kulturella förväntningen att vi inte ska ”klaga” och att känslomässig hälsa inte ska diskuteras. Detta gör det svårt för andra att dela med sig av vad om händer och den kulturella förväntan på ”jag är ok” svaret fortsätter.


Så varför inte bryta ett mönster som finns i kulturen och berätta hur du känner och mår? Testa en gång och upptäck hur det känns inom dig och vad du får för respons runt omkring dig.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page