top of page
  • Skribentens bildKvanne Natur, Hälsa & Coachning

Detox för sinnet

Att detoxa sinnet ger frihet. Mentala toxiner kan vara skadliga, t ex olika former av ilska, hat, ångest, stress, osäkerhet, kritik och dömande. De finns i kroppen, kanske omedvetet, och kan skapa spänningar som kan påverka kroppen. Mentala toxiner som finns kvar över tid kan vara skadliga. Mentala toxiner har många olika former som t ex ilska, hat, svartsjuka, ångest, stress, osäkerhet, kritik och dömande. Det är viktigt att släppa taget och regelbundet detoxa sinnet. Att skapa en god mental hälsa, klarhet, vakenhet och medvetenhet i nuet. Utan känsla av medvetenhet, medkänsla och vara i sitt centrum kan man inte nå "Svastha" - en total hälsa och inre frid.

I dessa dagar med pandemier och tuffa tider är det speciellt viktigt att regelbundet göra en mental detox. Nedan delar jag med mig av några av de verktyg jag själv använder för att skapa ett klart, nyfiket och vaket sinne.


Meditation

Bestäm dig för en period, t ex 15 dagar, då du avsätter 15 minuter för meditation. Det kan vara precis när du vaknar eller innan du lägger dig. Ställ in en timer. Stäng av mobiltelefon och sätt dig bekvämt tillrätta, fokusera på dina andetag. Andas in, ha en liten paus innan utandningen och fortsätt så. Låt andetagen bli längre och djupare. Observera tankarna som dyker upp - håll inte fast i dem utan låt dem passera. Observera känslorna som kommer - håll inte fast i dem utan låt dem passera. Flytta fokus till andningen.

Mjuk yoga

Under livet lagras känslor i kroppen, t ex i höfter, skuldror och nacke. Pröva t ex en YinYoga klass i närheten av dig, det finns även bra videos och positioner på internet för att ge kroppen utrymme att bli mjuk, släppa taget om spänningar för att få ökad vitalitet och välmående.

Förtroligt samtal med en stödjande person

Varför inte prata med en livscoach, mentor eller rådgivare? Någon som du litar på, där du kan dela och sedan släppa taget om dina tankar och känslor. Det kan bidra till mer frihet inom dig och en känsla av närvaro i nuet, med ökad tillgång till kreativitet och ny energi. Det du släpper taget om, ger plats till något nytt.

Medveten närvaro

Ibland skyndar vi oss från den ena aktiviteten till den andra. Många plikter som blandas mellan arbete, familj, fritid, träna och hemmasysslor. Vi planerar för framtiden och kan hamna i loopar av tankar om det som varit. Känner du igen dig? När du blir medveten om att du stressar, stanna medvetet upp, ta ett djupt andetag, blunda och använd dina sinnen. Vilka ljud hör du? Vilka lukter finns närvarande? Hur känns luften mot din hud? Öppna ögonen och ta in omgivningen? Vad ser du? Vilka färger?

Njut av naturen

Att gå en promenad och hitta tid att bara vara i naturen är så helande för din kropp, sinne och själ. När du är ute i naturen börjar ditt sinne och dina andetag sakta ner medan dina fysiska och mentala spänningar börjar släppa. Även om du bara kan hitta tid en gång i månaden för att ta en vandring eller en lugn promenad i skogen, kommer du att märka en sinnesro som kommer att uppstå naturligt.


Om du bor i en stad kan ett alternativ vara att ta en promenad i parker en gång i veckan.

Lämna hemma din mobiltelefon och musik. Ta in den vackra miljön runt dig. Andas in den friska luften. Träna att ta djupa andetag. Släpp ner axlarna. Kommer tankar och känslor, bli medveten om dem och släpp taget. Använd dina sinnen för att uppleva nuet.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page