top of page
  • Skribentens bildKvanne Natur, Hälsa & Coachning

Vår fantastiska kropp

Oavsett om vi längtar efter eller inte tycker om vinter eller snö - så är snart skidsäsongen här. Vi kan föreställa oss kroppen ungefär som fel- eller rättvallade skidor. Om man har rätt valla så kan man använda hela sin kraft och ansträngning för att få vart framåt, du kan känna att du kan ta ut dina rörelser helt och hållet. Om man har fel valla är det svårt att få till flytet i åkningen och tillsist så kommer tröttheten och smärta. Samma sak är det med vår kropp; smärta ger begränsningar och smärtfri ger rörelsefrihet.
Vår kropp är fantastisk. Varje del av vår kropp har en roll. Skelettet stöder din kropp och lederna tillåter kroppen att röra sig men skelettet skulle inte röra sig alls om det inte vore för musklerna. Musklerna är fästa vid benen av senor så att de kan dra ihop sig och flytta runt skelettet så du kan utföra din rörelse och aktivitet. Om det inte vore för ligamentet och

ledkapslarna som håller ihop lederna, skulle de rörliga ”anslutningarna” från en en del av skelettet till ett annat falla isär så snart muskeln försöker flytta dem. Sedan finns fascia, som finns överallt från topp till tå. Fascia håller musklerna, cellerna, organen, nerverna och alla delar av kroppen på plats. Om du inte hade fascia skulle dina muskler hänga från skelettet.


När en del av kroppen är för stram eller för lös, eller är svag, påverkar det hur resten av kroppen fungerar. En frisk fascia är tunn, elastisk, genomsläpplig och har en glidförmåga. Om man har stress i livet, sjukdom, haft en skada till stillasittande jobb och fel livsstil kan man få en hopklistrad fascia som kan orsaka bland annat smärta, förtjockad vävnad, stelhet och ilningar. Fascia kallas för ett sensoriskt organ. Det betyder att om du tagit in trauman och stress så kan det lagras i fascia. Så ibland behöver man släppa taget mentalt, känslomässigt och fysiskt för att kunna få bort smärta. Jag har upplevt att svensk klassisk massage i kombination med andra viktiga saker kan transformera smärta och ge lindring.

Så här kan du ta hand om din bindväv, fascia:


  • Massage är ett väldigt bra verktyg för att förebygga och ge lindring för muskelsmärta, stelhet, ökar blodcirkulationen och ”lugn-och-ro”-hormonet oxytocin frigörs. Här bokar du massage hos mig: BokaDirekt

  • Det är viktigt att varje dag ha någon form av rörlighetsträning, t ex långsam stretch och yoga. Du får både rörlighet och styrka. (Under min massage så ingår stretch om du vill ha det. Väldigt skönt! Om du vill ha tips på olika YinYoga positioner du kan göra hemma får du det också. Det är värdefullt att fortsätta med stretch efter och mellan massagebehandlingen).

  • Vatten. Vår kropp består till stor del av vatten. Kom ihåg att dricka regelbundet vatten.

  • Ta pauser i arbetet, sitt inte still för länge.

  • Motionera i vardagen på det sätt som ger dig glädje.

  • Kosten är viktig. Skippa sockret så mycket som möjligt. Ät varierat. Njut av måltiden. Ge kroppen möjlighet att ta emot den näringsriktiga kosten utan stress.

  • Undvik långvarig stress. Kan du inte undvika stressen i vardagen, utan du utsätts för situationer som påverkar dig, hitta metoder för stresshantering och praktisera dem.

  • Kom ihåg att sova. Hitta regelbundna sovvanor. Kroppen återhämtar sig under sömnen.

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page